Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crysis

11. 11. 2010

Crysis

First-person střílečka Crysis se bude stejně jako Far Cry odehrávat na exotickém ostrově v jižním Pacifiku (ale dočkáte se také oblastí plné mrazu a ledu), kde najednou dochází k zatmění slunce, neboť vetřelci dané místo zmrazili. Neidentifikovatelných létajících objektů si nejprve všimla Čína a Severní Korea, jejichž vlády tam proto vyslaly svou armádu, ale příliš se jim nedaří... Američané se na to už nemohou dívat a vypravují tam svou jednotku pro speciální účely, jejímž členem je i Jack Dunn, do nějž se vtělíte. Zpočátku bude vaším úkolem analyzovat situaci na ostrově a zároveň se nenechat odhalit Korejci (s nimiž časem začnete spolupracovat), později se úkoly trošku větví (pro znovuhratelnost) a můžete si prožít i milostný vztah s krásnou vojandou :) Ačkoliv je děj zasazen především do exteriérů (se střídajícím se dnem a nocí), vaše kroky povedou i do různých komplexů, přičemž samotný závěr hry se bude odehrávat v srdci mateřské lodi návštěvníků z vesmíru. Snad každý problém, na nějž narazíte, má nejedno řešení. Dost často se stane rambo-styl nepoužitelný a hráč bude muset zapojit své mozkové závity, aby ve výsledku zužitkoval okolní prostředí ve svůj prospěch. Z dopravních prostředků usednete do džípů, helikoptér či moderních letadel (mapa nemá žádné vymezené okraje), přičemž dechberoucí CryEngine 2 se postará o to, aby byl každý objekt zničitelný a choval se přesně podle fyzikálních zákonů, takže se vaše vozidlo nikdy nezasekne o obyčejnou větev nebo jinou přírodní překážku. Speciální ochranný oblek Nano Muscle Suit umožňuje soustředit energii do tří základních směrů – síla, obrana a rychlost. Přestože se původně uvažovalo o jeho plné konfigurovatelnosti, nakonec je možný pouze přechod z rovnoměrného rozdělení energie na maximální hodnotu vybraného subsystému a nižší hodnoty obou zbývajících. Například maximální rychlost se hodí při rychlém úprku, avšak s rizikem větší zranitelnosti.

Crysis Warhead

Alternativní pohled na konflikt z původní hry s jiným hrdinou a na opačné straně ostrova zahrne nový zbraňový arzenál, vozidla i síťovou hru. Tentokrát jej však nahlédnete očima vojáka Psycha a to zhruba od půlky příběhu původní hry, kdy se jeho hrdina Nomad zrovna chystá do útrob mimozemské lodi. Warhead bude sledovat Psychův osud až do té chvíle, kdy se ten znovu potká s Nomadem již na palubě letadlového křižníku. Proplétání známých příběhů dovede dělat divy a proto se zcela určitě s hrdinou původní hry alespoň na okamžik tu a tam potkáte i během misí (či zahlédnete dopad něčeho, co v tu chvíli právě kutí). Pokud má Warhead nějaký koncept v pozadí vývoje, pak bezpochyby je cílem autorů, aby opravili vše, co bylo vytýkáno původní hře. Týká se to i veskrze lineárního postupu zvlášť ke konci jedničky. Tím se nechce říct, že byste tentokrát byli ochuzeni o naskriptované sekvence, jen jich má být méně na úkor volnosti pohybu v herním světě. Rovněž bude větší důraz kladen na vozidla, opět s tím, že nikdo vás po celou hru nebude nutit do čehokoliv vsednout, byť by vám to v některých misích znatelně urychlilo další postup. A vozidla samozřejmě nebudou čistě jen záležitostí sólo kampaně, protože do dvojice nových vozítek se dostanete i v síťové hře. Konkrétně půjde o těžce obrněné armádní auto Armored Scout Recon zhruba o velikosti jeepu s obrovským kulometem v zadní části a nový, či znatelně obměněný, typ vznášedla. A tím novinky v multiplayeru samozřejmě zdaleka nekončí. Všechny původní mapy, módy i zbraně budou něčím jemně upraveny nebo pozměněny. Crysis Wars budou obsahovat tři multiplayerové varianty – TeamInstantAction, nový typ zápasu, kombinujícího v sobě svižnou akci a prvky týmové spolupráce, a dále šílený herní styl InstantAction a hardcore týmový PowerStruggle, oba známé již z první Crysis. Na hráče čeká celkem 21 map, z toho šest nových pro TeamInstantAction a InstantAction a jedna pro PowerStruggle. Crytek rovněž vyčlenil speciální tým pro podporu potřeb komunity Crysis Wars.

Crysis 2

2023, New York. Od událostí z prvního Crysis uplynuly tři roky a mimozemšťanům se za tu dobu povedlo rozpoutat další světovou válku. Válčí se v brazilském Riu de Janeiru, pod palbou se ocitl Londýn, boje se nevyhly japonskému Tokiu a především pak nepřítel zamířil do samotného srdce USA, New Yorku. Všechna tahle města musela být evakuována a jejich obyvatelé přesunuti do bezpečnějších částí, ale o to poslední chtějí lidé bojovat až do posledního muže. Na svých cestách po New Yorku zavítáte na spoustu známých míst a také zapředete rozhovor s řadou obyvatel, protože jak říká producent hry, v každé válce se najdou blázni, kteří ignorují všechna nebezpečí a dál zůstávají ve svých domovech. O případné ztráty na civilistech je tedy postaráno. Zbývá ještě rozřešit, kdo že je tím hlavním hrdinou hry - několikrát ho totiž občané oslovili jako Propheta, ústřední postavu jedničky. Je ale dost možné, že celá věc s hlavní postavou bude o něco komplikovanější. Na osiřelých ulicích tak vedle bláznů a mimozemšťanů potkáte také paravojenské jednotky Crynet Ops a novou třetí stranu konfliktu, jak naznačil závěr předváděčky. Autoři se též dušují, že každou situaci budete moci řešit na několik způsobů a že zaběhnutá volba mezi otevřením palby a plížením se kolem z původní hry bude ve dvojce znatelně pestřejší. .